poniedziałek, 26 września 2016

foodbook #roślinnyponiedziałek

Postanowiłam przyłączyć się do fantastycznej akcji #roślinnyponiedzałek, zainicjowanej na Instagramie przez dwie świetne dziewczyny - Dominikę Brzeską (klik) i zielonytalerz.pl (klik).

Akcja ma na celu zachęcenie jak najwięszej ilości osób do spróbowania roślinnej diety przynajmniej przez jeden dzień w tygodniu. Dzień ten stanie się nie tylko okazją do oczyszczenia ciała dzięki lżejszym, bogatym w błonnik posiłkom, ale i do poznania kilku nowych smaków, wypróbowania przepisów, odważenia się na coś nowego i innego :)

Razem z dziewczynami chciałabym pokazać, jak proste, przyjemne i odżywcze potrafi być takie jedzenie. Nie wymaga ono wcale dużego nakładu czasu ani pracy, wystarczy odrobinę zmienić swój sposób myślenia, zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów (płatki owiane, owoce, makaron, strączki, kasza, świeże warzywa), żeby móc cieszyć się kolorowymi, smacznymi i tak bardzo dobrymi dla naszego ciała posiłkami.




Oryginalne jadłospisy znajdziecie na podlinkowanych wcześniej profilach instagramowych dziewczyn, ja natomiast w tym tygodniu pokusiłam się o dosyć luźną interpretację ich propozycji. Chcę w ten sposób pokazać również, że tego roślinna kuchnia pozwala naprawdę uruchomić własną kreatywność - bardzo łatwo jest zamienić niektóre składniki na takie, jakie mamy akurat pod ręką, przez co wcale nie trzeba robić zakupów i gotować z wieczną kartką w ręce :) Większość warzyw, owoców, kasz i strączków świetnie ze sobą wpółgra w dowolnej kombinacji!

Co poza tym? Na pewno można, a nawet trzeba jeść do syta! Roślinna dieta wymaga przygotowywania posiłków o stosunkowo więszej objętości, koniec więc z wstawaniem od stołu z pustym brzuchem, jeeeee! :D Łatwość trawienia i duża przyswajalność składników odżywczych zapewnia przy tym ogromną satysfakcję i gwarantowany przypływ energii, przy jednoczesnym uczuciu lekkości.

Jak dla mnie same plusy. Zatem do konkretów!

Na śniadanie przygotowałam owsiankę, pierwszą w tym sezonie zresztą, co za przeżycie :D Mam przy okazji małą radę dla tych, co rano nie mają czasu stać przy garnkach - owsiankę wystarczy po wstaniu zalać gorącą wodą, zająć się swoimi sprawami, a po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach jest już idealna! Ja do swojej dodałam łyżkę nasion chia, pół rozgnicionego banana i łyżę masłą orzechowego. Potem jeszcze dużo pysznych dodatków na wierzch, w tym syrop daktylowy, któy ostatnio bardzo mi smakuje.



Drugie śniadanie to rodzinne smoothie z kilku bananów, jednego mango i garści mrożonych jagód. Podzieliliśmy się nim na 3 osoby :)



Na obiad zjadłam dużą sałatkę. Przygotowując sałatki nie trzeba tak naprawdę trzymać się szczególnych przepisów, dowolność jest tutaj pełna i wszystko smakuje ze sobą świetnie. Wystarczy wrzucić sporo chrupiącej zieleniny oraz to, co mamy w lodówce, plus prosty dressing (mój był z sosu tamari, syropu daktylowego, sproszkowanego czosnku i sezamu). Pamiętajcie, że fajną opcją jest też dodanie do sałatki gotowanych na parze lub pieczonych warzyw (dynia, bataty, brokuł, ziemniaki). Ja akurat miałam fasolkę w dwóch wersjach!



Po południu byliśmy na rodzinnej wycieczce rowerowej, a na przekąskę jedliśmy jabłka. Ja zjadłam dwa, ale oczywiście nie mam ich na zdjęciu. W każdym razie świeże owoce to najprostszy podwieczorek, można zjadać codziennie inne, łatwo zabrać je na drogę, smakują wspaniale, odświeżają i dodają energii :)

Na kolację piekliśmy w domu pizzę, reszta rodziny jadła na pełnoziarnistym spodzie, a dla siebie przygotowałam jedną na spodzie z komosy ryżowej, bo smakuje mi dużo bardziej! Robi się błyskawicznie, trzeba tylko pamiętać o namoczeniu komosy, najlepiej rano lub dzień wcześniej. Potem blendujemy ją tylko z łyżką octu jabłkowego, odrobiną wody, ziołami i przyprawami. Pełny przepis znajdziecie w książce Smakowita Ella lub na jej kanale Youtube (link do filmiku). Warto spróbować - ja zakochałam się w tym smaku oraz w fakcie, że ma tyle wartości odżywczych!



Tak wyglądał mój dzień. Czułam się świetnie, lekko i pełna energii, jadłam do syta duże porcje pysznego, kolorowego jedzenia - czego chcieć więcej?? Spróbujecie?

Akcja #roślinnyponiedziałek trwa przez cały październik, a może nawet dłużej! To świetna okazja, żeby spróbować, czym tak naprawdę jest roślinna dieta i jak działa ona akurat na Was.

Do usłyszenia za tydzień! 

6 komentarzy:

  1. Pysznie! Muszę przyłączyć się do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, masz dużą siłę rażenia, możesz wiele zdziałać :)

      Usuń
  2. Super akcja :D u mnie dzisiaj kotlety z jajka, brokuł, i papryki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. czesc:) sliczne jedzonko,sliczne zdjecia:) ja tez staram sie jesc wysokoweglowodanowo,ale zdarza mi sie zjesc wiecej kasz niz owocow, co sadzisz o chlebie gryczanym? http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/ ja go udoskonalilam maka zoledziowa i czarnuszka, jest obledny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Borgata Hotel Casino & Spa Map & Reviews - Mapyro
    Borgata Hotel Casino & Spa 서울특별 출장샵 is in Atlantic City, New Jersey and 목포 출장마사지 is open daily 충청북도 출장안마 24 hours. The casino's 40000 square foot gaming space 하남 출장마사지 features 1600 slot  Rating: 2.5 사천 출장마사지 · ‎1,060 reviews

    OdpowiedzUsuń